Rejoindre la communauté

Vragen / Antwoorden (FAQ)

Heb je vragen? Laat het ons weten, we zullen ze graag beantwoorden. We hebben de meest gestelde vragen in de onderstaande lijst opgesomd. Hier zult u zeker het antwoord vinden waar u naar op zoek bent.

Kan de verf er niet voor zorgen dat de machine wordt beschadigd en het wasmiddel wordt verontreinigd?

IDEAL-verf is veilig voor uw wasmachine als de machine schoon is, zonder afzetting (kalk, wasmiddel, ...) en in goede staat verkeert.
Voor verven MAXI / MINI / ALLES-IN-1: NEE, met de tweede wasbeurt, die aanbevolen is na het verven, kunt u de machine reinigen en overtollige kleurstoffen uit het kledingstuk verwijderen. Uw machine is klaar voor de was, maar we raden u aan om na het verven 1 of 2 keer een was van donker textiel te draaien.
Voor het verven van POLYAMIDE (nylon): Het is raadzaam na het verven de machine te reinigen (cyclus op 60 °C) met een glas bleekmiddel en een beetje wasgoed, evenals een aantal oude vodden.

Zal de machine niet stuk gaan door het zout?

NEE, u hoeft zich geen zorgen te maken, het zout kan op geen enkele manier de machine verontreinigen of beschadigen.

Kunnen we een ander zout gebruiken dan kookzout?

We raden aan zout te koken zodat het snel oplost in de verf. Dit heeft ook het voordeel dat het goedkoop is.

Is het nodig om zoveel zout te gebruiken?

JA, dat heeft te maken met de vlotverhouding, zodat het kleuren optimaal lukt. Volg nauwgezet de gebruiksaanwijzing. Voor machinaal kleuren moet u, als uw kleurstof nog geen zout bevat, 500 g zout toevoegen, ongeacht de hoeveelheid wasgoed die u kleurt. Bij kleuren met de hand is 400 g voldoende.

Wat doet het zout?

Het katalyseert de reactie van de kleurstof en het zout op de vezel en fixeert duurzaam de kleur. Voor machinaal kleuren moet u, als uw kleurstof nog geen zout bevat, 500 g zout toevoegen, ongeacht de hoeveelheid wasgoed die u kleurt. Bij kleuren met de hand is 400 g voldoende.

Hoeveel linnengoed kan ik in de trommel van mijn wasmachine steken?

Het is belangrijk dat u de wasmachine niet meer dan de helft van de wascapaciteit vult (bv. bij een machine met een capaciteit van 5 kg kleurt u slechts 1,5 tot 2 kg wasgoed). Boven die hoeveelheid loopt u het risico dat u vlekken of strepen veroorzaakt. We moeten er echter wel op wijzen dat er buiten onze wil om een kleurverschil kan zijn tussen de verschillende baden, zelfs als u telkens dezelfde werkwijze volgt en hetzelfde aantal verpakkingen gebruikt. Kleur grote stukken stof afzonderlijk, om marmering of andere vlekken te voorkomen.

Kunnen we polyesters, acrylaten, chloorvezels, ... verven?

Polyester-, acryl- en chloorvezels worden industrieel gekleurd vóór het weven en kunnen niet met huishoudelijke kleurstoffen gekleurd worden. Bovendien zijn ze niet bestand tegen hoge temperaturen. Er bestaat dus een risico op krimpen en het onomkeerbaar verfrommelen van de vezel.

Kunnen we een stof verven die bestaat uit 95% katoen en 5% elastaan?

Ja, het is mogelijk tot 10% elastaan te verven.

Kunnen we een stof verven die een mix is van katoen/polyester of katoen/acrylstof?

Kleuren is mogelijk als het katoen het hoogste percentage vertegenwoordigt (minstens 50% katoen), maar wel wetende dat de kleur er veel lichter zal uitkomen dan op de kleurkaart, en waarschijnlijk met een gevlamd uitzicht (oorspronkelijke kleur + tint van de kleuring).

Zijn er tips voor het verven van wol?

Wol wordt verplicht met de hand in een pan gekleurd met speciale kleurstof voor wol. Hierbij wordt het kledingstuk in koud water gelegd en wordt de temperatuur geleidelijk verhoogd tot het water zachtjes kookt. Deze temperatuur wordt dan 20 minuten gehandhaafd. Het zijn niet de hoge temperaturen die wol of zijde doen krimpen, maar de thermische schokken, dat wil zeggen de overgang van koud water naar warm water of omgekeerd. Zure kleurstoffen beschermen ook de vezel. Zorg ervoor dat u de wol voorzichtig roert tijdens het kleuren om te voorkomen dat hij vervilt. Ons advies: Neem een klein stukje (naad, zak), meet het terwijl het droog is, doop het in lauw water, in een pan, verhoog de temperatuur tot het zachtjes kookt, handhaaf deze temperatuur 20 minuten en laat afkoelen. Droog het en meet opnieuw. Wanneer de vezel krimpt, wordt kleuren afgeraden.

Is het echt mogelijk om polyamide (nylon) te verven bij 95 °C, en waarom moet dat bij zo'n hoge temperatuur?

Ja, polyamide moet absoluut op deze temperatuur gekleurd worden. U moet de vezel bij hoge temperatuur zachter maken om ervoor te zorgen dat de pigmenten in deze zeer sterke synthetische vezel dringen.

Is het mogelijk om jassen, pakken of flanellen jassen te verven?

Het kleuren van deze kledingstukken wordt uitdrukkelijk afgeraden vanwege de instructie 'Droogkuis'. Die verbiedt het langdurig onderdompelen in warm water. Anderzijds bestaan er geen pannen die groot genoeg zijn om het weefsel volledig te doordrenken, waardoor er een risico op vlekken of strepen is.

Kunnen delicate vezels zoals kasjmier, angora of shetland worden geverfd?

Kleuren wordt afgeraden. Deze vezels zijn te breekbaar en verdragen geen langdurige onderdompeling in warm water.

Kunnen de kleurstoffen worden gemengd om een unieke specifieke kleur te verkrijgen?

Ja, u kunt de kleuren onderling mengen, maar u moet wel binnen hetzelfde kleurengamma blijven. Niet mengen: De kleuren van het ALLES-IN-1-assortiment.

Kan een gekleurde stof worden geverfd?

Ja, maar de uiteindelijke kleur zal afhangen van de oorspronkelijke kleur van het weefsel => dat is de regel van kleurtoevoeging:
Voorbeelden:
• Rood + Blauw = Paars
• Blauw + Geel = Groen
• Rood + Geel = Oranje

Kan ik in "Lavomatic" verven?

Wij raden het kleuren in een wasserette uitdrukkelijk af om de volgende redenen: de tijden van deze toestellen zijn te kort (vaak minder dan 45 minuten); de capaciteiten van de machines zijn te groot om een goede verhouding tussen hoeveelheid water en verf mogelijk te maken.

Moet ik mijn kledingstuk gewoon verven of vinnenstebuiten?

Dat maakt niet uit, maar voor dikkere kledingstukken (zoals jeans) raden wij aan om ze binnenstebuiten te kleuren, zodat de kleur gelijkmatiger is.

Kunnen javelplekken worden verwijderd door ze te verven?

Wat vlekken (vet, bleekwater of andere vlekken) betreft, is de kleurstof geen verf. Grote vlekken of kleurverschillen kunnen dus mogelijk lichter of donkerder terugkomen na het kleuren.
2 oplossingen:
• Bedek de vlekken met een zwarte, marineblauwe of bruine marker en kleur het kledingstuk zwart, marineblauw of bruin. Deze oplossing werkt bij kleine vlekken.
• Verkleur het textiel met vlekken met IDEAL-bleekmiddel om het 'neutraal'te maken en kleur het daarna opnieuw.

Kan ik een nieuw textiel verven?

Het is van groot belang dat u nieuw textiel minstens twee of drie keer wast voor u het kleurt. Zo verwijdert u de apprets die de opname van de kleurstoffen belemmeren en zo vlekken of strepen kunnen veroorzaken.

Kan ik donkerdere stukken in een lichtere kleur verven?

Ja, maar u moet eerst het weefsel bleken om de oorspronkelijke kleur te verwijderen en het weefsel 'neutraal' te maken. Let op, sommige kleuren zoals indigo blauw, smaragdgroen en sommige rode tinten zijn niet te verwijderen.
IDEAL De Kleurexpert © 2024 – Alle Rechten Voorbehouden